Khuyến khích người dân tham gia tình nguyện phục vụ cộng đồng tại Mỹ: Bài học kinh nghiệm và những điều chia sẻ

Từ lâu, có rất nhiều sinh viên, thanh niên Mỹ và các nước khác đã từng đến Việt Nam để làm tình nguyện. Họ tham gia từ việc chăm sóc trẻ em, dạy Anh văn; có người thì tìm các tổ chức phi lợi nhuận để hỗ trợ công việc văn phòng hay tham gia vào các chuyến đi tỉnh để xây nhà, phụ giúp bà con …

Câu hỏi đặt ra là “Tại sao họ làm điều này?, điều gì khuyến khích họ tham gia những việc cộng đồng tại nước khác? Và lợi ích nào mang lại cho họ trong việc tham gia tình nguyện này?”

Chuyến đi học tập kinh nghiệm tại Mỹ 3 tuần chuyên đề Tình nguyện viên: “Chúng ta đoàn kết cùng phục vụ” đã giải đáp cho tôi các câu hỏi trên.

Chủ đề của chuyến  đi xoay quanh các vấn đề liên quan đến tình nguyện viên, cố vấn tình nguyện, trách nhiệm xã hội của doanh nghiệp và doanh nghiệp xã hội; thông qua việc tiếp xúc, thăm viếng các cơ sở và cá nhân tại 4 thành phố thuộc Hợp chủng quốc Hoa Kỳ. Đây là cơ hội cho tôi cùng 102 tham dự viên khác là những nhà  lãnh đạo trẻ, giáo dục viên, phóng viên và doanh nhân từ 100 nước trên thế giới đến Mỹ để tìm hiểu và học tập.

Vai trò của các tổ chức phi lợi nhuận/ phi chính phủ.

Nhiều tổ chức phi lợi nhuận/ phi chính phủ tại Mỹ đã giới thiệu kinh nghiệm trong việc khuyến khích người dân tham gia phục vụ cộng đồng, đóng góp vào  phúc lợi quốc gia cũng như tình nguyện tại các nước trên thế  giới.

Thông qua các diễn đàn và hội thảo giới thiệu chủ đề này, cho thấy nhà nước cũng như các đời tổng thống Mỹ đều nhận ra trách nhiệm của mình trong việc kêu gọi toàn dân tham gia phục vụ cộng đồng và xã  hội. Điển hình là hiện tại đệ nhất phu nhân Mỹ, bà Michelle Obama, cam kết tham gia 100.000 giờ tình nguyện phục vụ cộng đồng cùng với các học sinh, sinh viên, thanh niên và mọi công dân Mỹ.

Việc tham gia thúc đẩy tình nguyện viên này được các tổ chức phi lợi nhuận (NPO)/ phi chính phủ (NGO) Mỹ đảm trách, kêu gọi tất cả mọi người dân từ trẻ đến già đều có thể tham gia tình nguyện.

Công việc tình nguyện thì rất đa dạng từ trồng cây, nhổ cỏ trong khu xóm mình đang sinh sống, tại các công viên; giúp đỡ các bữa ăn cho người nghèo, người vô gia cư và có thu nhập thấp; đọc sách/truyện cho người già hay trẻ em; giúp đỡ/hỗ trợ người khuyết tật; ủng hộ người bị thiên tai, động đất; ủng hộ một phong trào hay thông tin thông điệp có ích; hay chỉ đơn giản là ký tên vì phong trào/ phúc lợi/ quyền tự chủ của cộng đồng…

Mỗi tổ chức NPO/NGO  có một sứ mệnh, mục tiêu, đối tượng phục vụ của mình; họ kết nối với các trường phổ thông, đại học, các tổ chức tôn giáo và chính phủ trong việc khuyến khích và thúc đẩy sự tham gia của mọi người dân.

Từ đây, mỗi cá nhân  được quyền chọn lựa công việc mình tham gia tình nguyện, đối tượng mình mong muốn phục vụ hay đơn giản là chỉ tham gia trong khuôn khổ khu xóm, cộng đồng mình thông qua việc đăng ký vào các tổ  chức NPO/NGO thích hợp.

Không những là tình nguyện trong nước, các tổ chức lớn và lâu năm kinh nghiệm như Peace Corps, Atlas Service Corps, Youth Service America…  là những tổ chức vươn ra ngoài, đưa và trao đổi tình nguyện viên phục vụ các nước, chủ yếu là Châu Á và Châu Phi. Họ tạo cơ hội cho người dân Mỹ phục vụ tình nguyện tại các nước khác cũng như mang các cá nhân từ nhiều nước trên thế giới đến Mỹ nhằm học tập, trao đổi kinh nghiệm và phát triển kỹ năng.

Học tập từ trãi nghiệm thực tế.

Qua tham quan và tiếp xúc trực tiếp với các tổ chức NPO/NGO cho thấy, mỗi nơi đều có phương pháp tổ chức việc tình nguyện chặt chẽ, có hệ thống  thông qua các bản cam kết tình nguyện theo giờ, quản lý tính giờ công và công việc của tình nguyện viên.

Việc này cực kỳ có ích cho công tác quản lý, báo cáo cũng như gây quỹ hoạt động của tổ chức. Điều này còn mới mẽ ở ta – các tổ chức NPO/NGO Việt Nam chưa thật sự xem việc tổ chức tình nguyện là trách nhiệm, nghĩa vụ đóng góp và là một công việc tổ chức mang tính chuyên nghiệp.

Kinh nghiệm về tình nguyện còn được các thành viên tham gia trãi nghiệm thông qua một số hoạt động tình nguyện được ban tổ chức liên kết với các NPO/NGO địa phương.

Suốt chuyến học tập, tôi có 3 lần tham gia tình nguyện cùng với bạn bè các nước:

  • Lần nhất, tham gia làm sạch cỏ ven đường và trồng cây xanh tại khu vực Mount Vernon thuộc thành phố Washington D.C cùng với các sinh viên đại học George Washington.
  • Lần thứ hai, sắp xếp các loại đồ dùng còn xài được lên kệ của một siêu thị dành cho người có thu nhập thấp, người vô gia cư và thất nghiệp thuộc tổ chức Harvest Time International tại thành phố Orlando, Florida.
  • Và cuối cùng là tham gia làm cỏ tại công viên thuộc khu vực Crissy Field và Presidio thành phố San Francisco, California.

Đây là các hoạt  động mà mọi người có thể tham gia trong thời gian rảnh rỗi với mong muốn đóng góp cho cộng đồng và xã hội.

Lợi  ích trong việc tình nguyện?

Đây là câu hỏi mà chúng tôi thường đặt ra khi có cơ hội tiếp xúc với các tổ chức. Câu trả lời thường rất khác nhau tùy thuộc vào lứa tuổi tham gia tình nguyện: từ việc học được kỹ năng sống, tính kiên nhẫn, cách giao tiếp, sử dụng thời gian rảnh cho việc có ích, cho đến việc nhận thức được trách nhiệm của mình đối với cộng đồng…

Với học sinh trung học, việc tham gia có tính tự nguyện và hưởng ứng lời kêu gọi của cộng đồng và nhà trường. Các sinh viên đại học thì mong muốn có một hồ sơ xin việc tốt hơn nếu bạn nào có nhiều giấy chứng nhận đã tham gia tình nguyện cho các tổ chức và cộng đồng. Nhân viên công ty thì hưởng ứng các phong trào tình nguyện do công ty đề ra còn người khác thì sử dụng thời gian rảnh rổi của mình để làm chuyện mang lại ích cho cộng đồng và người có hoàn cảnh khó khăn hơn mình.

Có điều là, không phải tất cả mọi người dân Mỹ đều tham gia vào hoạt động tình nguyện. Nhưng ở đây chúng ta có thể thấy được việc liên kết có hệ thống giữa các tổ chức dân sự địa phương, NPO, NGO và chính phủ rất chặt chẽ trong công tác truyền thông nâng cao trách nhiệm và kêu gọi mọi người tham gia phục vụ cộng đồng, xã hội để từ đó họ có thể học hỏi những kinh nghiệm và kỹ năng cần thiết cho mình trong hoạt động tình nguyện.

Trường Sơn (Trung tâm LIN)

—— English ———-

Volunteerism in the US

Experiences and Lessons Learned from

My Recent Study Tour Through the U.S.

By Pham Truong Son

Over the years, I observed many youth from America and other Western countries coming to Vietnam to volunteer. Some volunteer to take care of children or teach English; some are paired with a not profit organization and support their programs or help with office administration; and some participate in charity trips to rural areas where they provide health care or build houses for the poor…

The questions I often wondered about were: Why do they do it? What encourages them to participate like this in a foreign community? What benefits do they expect or can get from this volunteer work?

Fortunately, this month I had the opportunity to obtain the answers to these questions by participating in a program called, “Volunteerism: United We Serve”, a three-week study trip throughout the U.S.

The themes that were addressed during this program related to volunteerism, pro bono services (i.e., the volunteering of professional services), corporate social responsibility and social enterprise. We learned and exchanged experiences through a series of workshops and site visits with individuals and social centers in four cities in the United State of America as of us starting in Washington, DC together and gathering once again at the end of our visit in San Francisco, California.

This was a great opportunity for me and 102 other participants who were all young leaders, not-for-profit staff, educators, journalists or businesspeople coming to the US from 100 different countries of the world to learn and share experiences.

The Role of Non-for-profit organizations/Non-governmental organizations (NPO/NGO) in Volunteerism.

Many American NPOs/NGOs introduced their experiences with encouraging citizens to participate in community services and contribute to the national welfare as well as efforts to volunteer in countries around the word.

Through the forums and conferences organized to address this topic, it is clear that the US Government and US Presidents have played a key role in motivating and appealing to US citizens for their participation in support of their communities and society more broadly. For example, Michelle Obama, the First Lady of the United Sates of America, committed to volunteer 100,000 hours with youth and American citizens in support of the community.

This call for engagement in volunteerism is fostered by American NPOs/NGOs who introduce their own calls for support, targeting everyone from young children to the elderly. I heard from many such organizations from Volunteer Match and Taproot Foundation to United Way and AmeriCorps.

Volunteer work can include a diverse range of activities, from planting trees, making your community gardens more beautiful; serving meals to the poor or to the homeless; reading books/stories to children or to the elderly; supporting disabled people; coordinating or transporting supplies to people affected by natural disasters; or helping spread the word about events or issues by sending out useful messages; or simply adding signatures to help protect the wellfare or rights of a community.

Every NPO/NGO in the US has a mission, a target and a beneficiary; they network with high schools, universities, religious organizations and governmental organizations to encourage and promote people’s participation.

Every individual has a right to choose their volunteer work, the beneficiaries they serve or the areas they serve (e.g., their sub-ward and community) by registering to a suitable NPO/NGO.Some more experienced, larger organizations such as the Peace Corps, Altlas Service Corps, and Youth Service America have reached out to other countries to exchange volunteers, especially in Asian and African countries. They create volunteer opportunities by sending Americans to volunteer in other countries as well as by bringing individuals from around the word to the US to develop skills and exchange experiences.

Learning through practical experience.

After visiting and meeting with some representatives of US NPOs/NGOs, I see that they have good volunteer management systems. All volunteers sign a volunteer agreement, which helps to define and control volunteer work and hours. The advantages, they tell us is that it is extremely useful in management, reporting as well as fundraising for their organizations. However, I know that this practice is still new in Vietnam – many of the Vietnamese NPOs, NGOs, groups and/or clubs have not yet professionalized volunteer engagement.

After meeting with some US NGOs, each of the international visitors had a chance to participate in volunteer programs and activities, which were hosted by NPOs/ NGOs in the US. During the trip, I had three opportunities to volunteer with my friends from other countries:

  • Firstly, in Washington, DC, together with students at George Washington University, I helped remove weeds from the pavement and plant trees at Mount Vernon.
  • Secondly, in Orlando, Florida, I volunteered with the Harvest Time International Organization, by organizing all sorts of furniture, which were then placed on shelves at a market for poor, homeless and unemployed people in the city.
  • Lastly, at Crissy Field and the Presidio in San Francisco, California, I joined Oracle employees and my international friends by clearing weeds to make the public park more beautiful.

Everybody can join in these types of activities whenever they have free time and a desire to help their community.

What is the benefit of volunteer work?

This is a question that was often asked when we had the chance to meet and visit other volunteer host organizations. And we heard many different answers, depending on the ages of the volunteers. Among the answers we heard, was that volunteers gain life skills, time management skills, they learn how to work with patients and they learn about their community and their responsibility to the community…

Among high school students, they are many willing participants and they tend to be responsive to appealls from the community and from their schools. University students often seek to improve their CVs by volunteering with organizations and in their community. Employees participate in volunteer activities with their companies or in their free time to help people less fortunate or to improve their communities.

Not all Americans are engaged in volunteer activities; however, I could see that there is a strong networking system between CBOs, NPOs, NGOs and governmental organizations to promote and facilitate volunteerism, in the community in order to raise awanress about community challenges but also to gain invaluable experiences and necessary skill sets from volunteers in the community.

To hear more about my experiences during this exchange or to add your comments or questions, please visit LIN’s page on Facebook at: www.Facebook.com/LINCenter. (Refer to the Notes tab and feel free to share your thoughts and comments!)

Advertisements
Posted in LIN Stories

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: